Derby Week: Společně za revoluci, ale proti sobě ve válce. Derby o Alžír spojuje i rozděluje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Společně za revoluci, ale proti sobě ve válce. Derby o Alžír spojuje i rozděluje

Derby o Alžír spojuje i rozděluje.
Derby o Alžír spojuje i rozděluje.Profimedia / Livesport
Týmy Mouloudia Club d'Alger (MCA) a Union Sportive de la Médina d'Alger (USMA), dva velké kluby z hlavního města Alžírska, se v oficiálním utkání poprvé střetly v roce 1948, kdy Alžírsko bylo ještě francouzskou kolonií. Poté se oba staly významnou hybnou silou a symbolem alžírské revoluce, ale po ní se z nich staly obrovští rivalové, jejichž vzájemné zápasy velmi často přináší vážné incidenty a kontroverze jak na hřišti, tak i v zákulisí.

Fotbal jako podhoubí pro revoluci

V roce 1921 se dala dohromady skupina mladých Alžířanů, kteří založili první muslimský fotbalový klub v zemi, kterou jako svou kolonii kontrolovala Francie. Datum založení klubu Mouloudia se tehdy shodovalo se svátkem Mawlid, narozeninami proroka Mohameda. Odtud vychází i název klubu (mouloudia v arabštině znamená zrození) a s islámem je úzce spojena i jeho vizuální symbolika. Ve znaku týmu nechybí muslimský půlměsíc a klubovými barvami jsou zelená a červená. Zelená je tradiční, posvátnou barvou islámu, červená má symbolizovat lásku k alžírskému muslimskému národu.

Mouloudia Club vznikl ve čtvrti Kasba v hlavním městě, Alžíru. Kasba je zároveň obecným termínem pro pevnost, která chrání takzvanou medínu, jak se označuje historické centrum arabských měst. Medíny a kasby se tak nachází v mnoha městech severní Afriky a nejen tam. Čtvrť Kasba v Alžíru však patří mezi nejvýznamnější, a to i díky fotbalu a dění, které je s ním provázáno.

V historickém jádru Alžíru vznikl v roce 1937 další ryze muslimský klub – Union Sportive de la Médina (opevněná medína ve čtvrti Kasba je zobrazená i v logu klubu). Jeho zakladatelé byli velmi činní i na poli politiky a národního hnutí, jehož hlavní myšlenkou bylo osvobození muslimského lidu a utvoření samostatného Alžírska. Boj za nezávislost byl v té době sice ještě daleko, ale skupiny mladých nacionalistických aktivistů pohybujících se okolo obou muslimských fotbalových klubů z Kasby položily základy pro budoucí lidovou mobilizaci. Kasba byla vždy epicentrem protifrancouzských nálad.

V roce 1945 se oslavy konce druhé světové války proměnily ve vyostřenou demonstraci Alžířanů vůči francouzským kolonizačním silám. Vlastenecké povstání bylo francouzskou armádou tvrdě potlačeno a skončilo krveprolitím. S tímto incidentem se pojí i změna klubových barev Unionu Sportive de la Médina. Ten tímto krokem chtěl vyjádřit podporu národního obrození i uctít památku objetí masakru – své barvy klub změnil na černou, jakožto barvu smutku, a červenou za krev mučedníků.

Ne náhodou se v Kasbě utvořila kromě fotbalových muslimských organizací i povstalecká Fronta národního osvobození. Odpor proti francouzské nadvládě v Alžírsku vyvrcholil v roce 1954, kdy Fronta národního osvobození započala ozbrojenou revoluci. Alžírská válka za nezávislost trvala až do roku 1962. Alžírskému národu přinesla kýženou samostatnost, ale stála ho také mnoho obětí.

8-8 a 8-8?

Boj za nezávislost celky Mouloudia Club a Union Sportive de la Médina na jednu stranu sjednocují, ale muslimské hodnoty, které oba kluby z Kasby provázely už od jejich vzniku, je zároveň poštvaly proti sobě. Fronta národního osvobození, na které byl personálně přímo napojený klub USMA, během alžírské války výrazně zradikalizovala své názorové postoje. V opozici proti takto vyhraněným hodnotám stanul celek MCA a napětí mezi oběma kluby bylo na světě. Alžírské derby od té doby až do současnosti nepřetržitě provází i zákulisní boje politických i mocenských vlivů v zemi.

Kromě názorových neshod, možných politických a korupčních vlivů, a také toho, že jde o přímé sousedy z alžírské čtvrti Kasba, je rivalita mezi Mouloudia Clubem a Unionem Sportive de la Médina i ryze sportovního charakteru. Tábory obou celků se mezi sebou popichují a vychloubají se úspěchy, kterých jeden nebo druhý tým dosáhl. Po mnoho let se fanoušci MCA vytahovali na soupeře díky tomu, že jejich oblíbenci dokázali v roce 1976 vyhrát africkou Ligu mistrů. Fotbalisté USMA se rivalovi alespoň částečně vyrovnali v minulém roce, v roce 2023, kdy vyhráli CAF Confederation Cup, africkou klubovou pohárovou soutěž, která je svou prestiží srovnatelná s Evropskou ligou.

Oba kluby tak ve své historii získaly jednu kontinentální trofej a ve vitrínách mají shodně také osm triumfů v domácím poháru. Co se týče ligových titulů, měl v posledních letech navrch USM Alžír. Poslední, celkově osmý v historii klubu, získal v sezoně 2018/19. Konkurenční MC Alžír má na kontě o jeden titul méně, ale v aktuální sezoně to vypadá, že by mohl svého rivala opět dorovnat. Mouloudia zatím aktuálně jednoznačně vévodí tabulce alžírské Ligue Professionnelle 1. Další krok za titulem, na který čeká dlouhých 14 let, může udělat v souboji s rivalským Unionem Sportive de la Médina. Alžírské derby má výkop v pátek 3. května v 17:00 SELČ. Zápas sledujte na Livesportu.

Další derby týdne

Pátek 3. května

Německo – 2. Bundesliga (2. liga)

Hamburger SV – FC St. Pauli

Hamburger Stadtderby (Hamburské městské derby)

O Hamburském derby, které je spíš než fotbalovou bitvou o město střetem rozdílných ideologií a společenských hodnot, jsme podrobněji psali v Derby Weeku na podzim. Poslední vzájemný zápas skončil remízou 2:2. Nyní zbývají poslední tři zápasy sezony. Tým FC St. Pauli bojuje o postup do nejvyšší soutěže, ve které působil naposledy v ročníku 2010/11.

Nizozemsko – Eerste Divisie (2. liga)

Helmond Sport – FC Eindhoven

Oost-Brabantse derby (Derby východního Brabantska)

FC Eindhoven je po PSV a Spartě třetím z významných klubů z Eindhovenu. Tradičně však patří do 2. ligy. V ní má svého lokálního rivala – klub Helmond Sport z města Helmond, které leží jen 10 kilometrů východně od Eindhovenu.

Irsko – Premier Division

Bohemian FC – Shamrock Rovers

Dublin derby

Jde o největší derby irského fotbalu. Kromě toho, že oba kluby sídlí v hlavním městě, patří i mezi nejúspěšnější týmy v zemi. Shamrock vévodí v počtu titulů historickým tabulkám. Mistrem Irska se Rovers stali už 21x. V sezoně 2023 (hraje se systémem jaro-podzim) Shamrock získal čtvrtý titul v řadě. Bohemian FC se radoval z irského titulu 11x (naposledy v roce 2009).

Sobota 4. května

Německo – Bundesliga

VfB Stuttgart – Bayern Mnichov

Südderby (Jižní derby)

Senzační mistr letošního ročníku Bundesligy je známý už pár týdnů. Boj o druhé místo ale stále trvá, a navíc má punc derby. Mnichov a Stuttgart jsou největšími městy jihu Německa. Zášť fanoušků VfB vůči Bayernu kromě historické nadvlády rivala umocňuje i to, že Bayern Stuttgartu v minulosti "ukradl" hráče, jako byli Giovane Élber, Mario Gómez nebo Benjamin Pavard.

Neděle 5. května

Belgie – Jupiler Pro League

Royale Union Saint-Gilloise – RSC Anderlecht

Brussels derby (Bruselské derby)

Royale Union Saint-Gilloise postoupil do belgické Jupiler League v roce 2021 a ihned se zařadil mezi kandidáty na nejvyšší příčky. Od té doby držel výjimečnou bilanci v derby s bruselským rivalem Anderlechtem. Z devíti klání osm vyhrál a jen jednou se body dělily. Anderlechtu se podařilo RUSG v lize porazit až na desátý pokus při prvním vzájemném zápase nadstavbové skupiny o titul. Nyní dojde na odvetu. Boj o titul je v Belgii po roce opět pořádně zamotaný.

Pondělí 6. května

Japonsko – J1 League

Gamba Ósaka - Cerezo Ósaka

Ósaka derby (Ósacké derby)

Jedním z tradičních derby japonské nejvyšší soutěže je zápas mezi kluby Cerezo Ósaka a Gamba Ósaka, dvou klubů z obrovské ósacké aglomerace, kde žije kolem 20 milionů obyvatel. Oba týmy se v dosavadním průběhu letošního ročníku J1 League pohybují na předních místech tabulky.

Irsko – Premier Division

Drogheda United – Dundalk

Louth derby (Derby hrabství Louth)

Mimo Cork a Dublin je Louth jediným hrabstvím v Irsku, které se může pochlubit prvoligovými kluby. Dundalk je historicky druhým nejlepším irským celkem (po Shamrocku Rovers s 21 tituly). Ligu vyhrál celkem 14x (naposledy v roce 2019). Drogheda získala jeden titul (2007).

Švédsko – Allsvenskan

GAIS – IFK Göteborg

Göteborgsderbyt (Göteborské derby)

Göteborg na západním pobřeží Švédska je fotbalovou výspou země. Sídlí v něm hned tři prvoligové kluby. Jedním z nich je IFK Göteborg. Dalšími dvěma jsou GAIS a Örgryte. O jejich vzájemných rivalitách jsme psali v Derby Weeku dříve. Göteborské derby mezi týmy GAIS a IFK se vrací do prvoligového kalendáře po dlouhé době. GAIS je zpět v nejvyšší soutěži po 11 letech.