Hráč měsíce očima analytiků: Cole Palmer. Roste Anglii a Chelsea nový Lampard?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč měsíce očima analytiků: Cole Palmer. Roste Anglii a Chelsea nový Lampard?

Cole Palmer v dresu Chelsea.
Cole Palmer v dresu Chelsea.Profimedia
Tenhle přestup loni v létě udivil. Jednak tím, že jeden anglický velkoklub pustil talentovaného fotbalistu jinému, za druhé tím, že záložník Cole Palmer (21) vyměnil úspěchy zavalený Manchester City za rozklíženou Chelsea. Udělal dobře… Vždyť také dva roky prosil vedení loňského vítěze Ligy mistrů o výměnu, aby nastupoval častěji. Za tu dobu se na něj totiž v základní sestavě dostalo pouze třikrát. Teď v Londýně řádí, s 20 trefami je druhým nejlepším střelcem Premier League. Sedm z nich vstřelil v dubnu a britská datově-analytická společnost Opta jej ve spolupráci s Livesport Zprávami vyhlásila hráčem uplynulého měsíce.

Palmer je objevem sezony. V pořadí kanonýrů anglické ligy je před ním už jen Erling Haaland, a to s žádným odskočením, jak je tomu u Nora zvykem, nýbrž o jedinou trefu. Navíc ofenzivní hráč Chelsea nahrál na devět branek, jeho bývalý spoluhráč ze City jen na pět. Zároveň je nejmladším hráčem v top pěti evropských ligách, komu se v této sezoně povedlo nasázet alespoň 20 gólů.

V listopadu loňského roku si odbyl premiéru v reprezentaci, když naskočil na poslední půlhodinu kvalifikačního zápasu na mistrovství Evropy proti Maltě. To vše během své vlastně premiérové sezony v dospělém fotbale… Pochybovači mohou namítnout, že ze svých 20 gólů poslal míč devětkrát z penaltového puntíku, na druhé straně to ukazuje Palmerovu mentální odolnost i důvěru kouče Mauricia Pochettina. Tyhle spletité situace ve většině týmů řeší zkušení mazáci…

V dubnu dal nicméně ze svých sedmi gólů pět ze hry. Čtyři branky přitom vstřelil do sítě Evertonu a stal se tak teprve čtvrtým hráčem Chelsea v historii (po Lampardovi, Hasselbainkovi a Viallim), kterému se taková střelecká exploze v Premier League povedla. Díky hattricku do sítě Manchesteru United o 11 dní dřív je navíc dokonce jediným v dresu Blues, který během jednoho měsíce zvládl v lize alespoň dva zápasy s hattrickem. Během celé jedné sezony to dokázal pouze legendární útočník Didier Drogba.

Odkud střílí góly.
Odkud střílí góly.Opta by Stats Perform

Palmer byl vedle zřejmého přínosu ofenzivě v minulém měsíci vysoce efektivní, když vyslal na branku 12 přesných ran, což při sedmi trefách činí úspěšnost 58 %. Vedle toho měl i nejvyšší počet celkových střel z celé soutěže (22). Pamětníci v souvislosti s takovou produkcí vzpomínají na legendární anglické záložníky, jimž nedělalo problém pravidelně dávat přes 10 gólů za sezonu, jako byli Steve Gerrard či Lampard, který stejně jako Palmer válel za Chelsea.

Vytáhlý mladík (189 cm) si rád hledá místo v prostoru mezi soupeřovou středovou a obrannou řadou, odkud podniká své nezastavitelné výpady po pravé straně hřiště nebo do jeho středu. Navíc ukazuje v zakončení svou všestrannost. Většinou střílí svou silnější levačkou, nicméně v této sezoně už se trefil třikrát i pravou novou a jednou dokonce hlavou. Dokáže udeřit z malého vápna stejně jako z uctivé dálky. Pouze jeho generační souputník Phil Foden v sezoně předčil pěti zásahy po střelách mimo šestnáctku jeho bilanci tří takových branek.

Z hráčů, kteří mají v aktuálním ročníku anglické ligy na kontě víc než 500 minut, jen Alexander Isak z Newcastlu (103) a Haaland (105) potřebují na jednu trefu méně minut než Palmer (109). Do gólové akce se pak zapojil vůbec nejčastěji (75 minut) ze všech. Až za ním se seřadili Kevin De Bruyne (76), Haaland (85) a Mohamed Salah (87)...

Kde se Palmer pohybuje.
Kde se Palmer pohybuje.Opta by Stats Perform