MS v hokeji ONLINE, den pátý: Kanada proti Rakousku přišla o pětigólový náskok, Francie vyhrála

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji ONLINE, den pátý: Kanada proti Rakousku přišla o pětigólový náskok, Francie vyhrála

Aktualizováno
Zklamaný kanadský obránce Kaiden Guhle.
Zklamaný kanadský obránce Kaiden Guhle.Profimedia
Pátý den hokejového mistrovství světa v Česku je za námi. Papírově ne příliš atraktivní duely rozzářila večerní bitva mezi obhájci zlata z Kanady a outsiderem z Rakouska. Favorit vedl po dvou třetinách už 6:1, ale houževnatý sok v poslední minutě základní hrací doby srovnal na 6:6. V prodloužení rozhodl zkušený John Tavares (33). Důležitou bitvu vyhrála také Francie, která porazila Polsko 4:2.

Zápasy

Dánsko – Norsko 0:2

Kazachstán – Lotyšsko 0:2

Kanada – Rakousko 7:6p

Polsko – Francie 2:4

Novinky

23:11 – Rakouští fanoušci sice výhru svého celku neviděli, ale šest branek v síti Kanady je dostatečně potěšilo. Takhle se radovali před O2 arenou.

22:53 – Francie porazila Polsko 4:2, ve třetím utkání poprvé vyhrála a v tabulce skupiny B je se čtyřmi body pátá. Polsko na premiérové vítězství po postupu mezi elitu čeká, s jedním bodem je poslední. Dvěma góly se na francouzském triumfu podílel útočník Justin Addamo, který nastoupil poprvé. V polské brance si v průběhu zápasu odbyl premiéru český rodák Tomáš Fučík, který teprve minulý týden obdržel polský pas.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

22:46 – Kanada vyhrála i třetí utkání, když udolala Rakousko 7:6 v prodloužení. Obhájci zlata poprvé na turnaji ztratili, přestože vedli po dvou třetinách 6:1. Rakušané před 14.704 diváky vstřelili tři góly v poslední desetiminutovce a dočkali se v české metropoli prvního bodového zisku. V čase 60:15 rozhodl o výhře favorita John Tavares.

22:05 – Už jste viděli tenhle fantastický zákrok polského gólmana Tomáše Fučíka proti Francii? Jednoznačně adept na zákrok turnaje.

21:35 – Osmnáctiletý Connor Bedard se prosadil proti Rakousku i ve třetím zápase na turnaji a s pěti brankami vede Kanaďan střeleckou tabulku celého šampionátu.

19:24 – Norsko porazilo Dánsko 2:0 a ve čtvrtém utkání ve skupině A poprvé bodovalo. V čase 27:45 rozhodl Michael Brandsegg-Nygard a deset sekund před koncem pečetil výsledek při power play do prázdné branky Eirik Östrem Salsten. Brankář Henrik Haukeland udržel díky 24 úspěšným zákrokům čisté konto. Dánové si připsali ve třetím zápase druhou porážku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

18:41 Lotyšsko porazilo Kazachstán 2:0 a vyhrálo i třetí zápas, ale poprvé v základní hrací době. Obhájci bronzových medailí jsou ve skupině B druzí. Lotyši se dvakrát prosadili ve druhé třetině zásluhou Robertse Bukartse a Egleho, čisté konto udržel při svém prvním startu na turnaji Kristers Gudlevskis.

17:53 – Už dvě třetiny za sebou mají hokejisté Kazachstánu a Lotyšska ve vzájemném měření. V Ostravě se zatím vede lépe obhájcům bronzových medailí, kteří vedou 2:0 i díky brance "domácího" Robertse Bukartse. Třiatřicetiletý forvard totiž tamní led zná dokonale, ve vítkovickém dresu odehrál už tři sezony. Poslední dějství můžete sledovat živě na Livesport.cz.

15:24 – Na utkání mezi Švýcarskem a Českem se objevil také prezident Petr Pavel. Na sociální síti X nezapomněl reprezentantům poděkovat a vyjádřit respekt. "Moc jsem si to užil. Snad ještě nějaký zápas stihneme," napsal.

15:18 Z trestné lavice rovnou na střeleckou listinu. Přesně to zvládl norský útočník Max Krogdahl v pondělí proti Finsku.

13:04 – Komentátor stanice TSN Gord Miller není v Praze zdaleka poprvé, stále si ale Českou metropoli chválí. "Měl jsem to štěstí, že jsem mohl navštívit plno evropských měst a lidé se mě tak často ptají, kde je to nejhezčí. Je těžké vybrat jedno místo, ale většinou říkám Prahu," napsal na sociální síti X.

11:17 – První prohru hokejové reprezentaci na letošním mistrovství světa připravil… Čech. Tedy poloviční. Kevin Fiala (27) má sice stejné příjmení jako zdejší předseda vlády, nicméně českým rodičům se narodil ve Švýcarsku, které se už jako dorostenec rozhodl reprezentovat. V pondělí v noci pak vstřelil domácím dva góly a režíroval výhru 2:1 po samostatných nájezdech. Více informací v článku.

09:57 – Brankář Lukáš Dostál si zatím vede na šampionátu skvěle. Po dvou utkáních s věhlasnými soupeři – Finskem a Švýcarskem – si gólman národního týmu drží excelentní úspěšnost zákroků 97,87 %, což z něj činí prozatím nejlepšího maskovaného muže na právě probíhajícím MS.

Individuální statistiky Lukáše Dostála proti Švýcarsku.
Individuální statistiky Lukáše Dostála proti Švýcarsku.Livesport

06:40 – Na světovém šampionátu v Praze a Ostravě se ve druhém utkání představí kanadská hvězda John Tavares. Útočník Toronta přicestoval do Česka teprve během víkendu, stihl nedělní duel s Dánskem (5:1) a v úterý je připraven pomoct svému týmu v utkání s Rakouskem. "Hrát za Kanadu, svůj národ, je velmi speciální. Hned jak jsem přijel, jsem začal nasávat tu energii ve městě a okolo celého turnaje. Máme tady skvělou partu a možnost vyhrát zlatou medaili je opravdu vzrušující," uvedl třiatřicetiletý forvard, jenž si v neděli připsal první bod na letošním MS za asistenci. Přidá kapitán obhájců zlata proti Rakousku i premiérovou branku?

06:00 – "Troufnu si říct, že tohle byl zatím asi nejtěžší zápas. Švýcaři mají tým plný hvězd. Musíme k tomu ale vždycky přistoupit se zdravým respektem a chtít sežrat na ledě každého, ať tam hraje Fiala, Josi, nebo někdo méně známý. Zápas to byl obrovsky těžký, dotahovali jsme ztrátu, pak to tam Matěj Stránský krásně trefil. Proměněná přesilovka nám taky pomůže v hlavách. Jen škoda toho extra bodu, že ho mají Švýcaři," mrzelo po pondělní porážce národního týmu Jakuba Fleka.

Sestřih zápasu Švýcarsko – Česko.
Livesport